
Waarom Noord-Nederland internationaal moet denken (en hoe je dat aanpakt)
Apr 17, 2025Noord-Nederlandse ondernemers: we moeten praten. En wel over internationalisering. Want als je nu niet opschaalt naar het buitenland, dan doe je straks onbedoeld mee aan een andere trend: overgenomen worden. En dat is precies wat ondernemer en investeerder Alex van Ginneken ziet gebeuren.
"Met AI is het makkelijker dan ooit om internationaal te groeien," zegt Alex. "Maar dan moet je wel weten hoe je het slim inzet. Het gaat niet alleen om vertalen, maar om écht aansluiten bij je doelgroep. Wat werkt in Nederland, werkt niet per se in Duitsland. Dus denk verder dan Google Translate. Gebruik frameworks en de juiste prompts bijvoorbeeld…"
Om je een kickstart te geven, deelt Alex vijf voorwaarden om als Noord-Nederlandse ondernemer internationaal succesvol te worden (en niet een prooi voor overname):
1. Gebruik AI om internationaal op te schalen
AI-tools zoals Clonable, DeepL, en ChatGPT maken het makkelijker dan ooit om je website en marketingmateriaal direct in meerdere talen beschikbaar te maken. Maar let op: vertalen is niet genoeg. Denk na over de culturele verschillen en pas je boodschap daarop aan. Duitse klanten verwachten bijvoorbeeld vaak meer formele communicatie dan Nederlandse klanten. Wil je AI slim inzetten voor internationale groei? Lees dan deze gids over AI en internationalisering.
2. Zet je vacatures in het Engels
Ja, waarom? Omdat toptalent ook buiten de provinciegrenzen zoekt. En omdat ‘vacature’ niet echt lekker scoort in een Engelstalige zoekopdracht. You get the point ;)
Even zonder dollen: veel bedrijven in Noord-Nederland plaatsen hun vacatures alleen in het Nederlands, terwijl het talent dat ze zoeken misschien helemaal niet uit Nederland komt. Door vacatures in het Engels te plaatsen, vergroot je direct je bereik. En nee, dat betekent niet alleen de vacaturetekst vertalen, maar ook denken aan de juiste zoekwoorden zodat je vacature beter wordt gevonden via LinkedIn en Google for Jobs. Wist je trouwens dat er een framework is dat je voor elke pagina op je website in kunt zetten om optimaal resultaat te krijgen?
3. Neem minimaal twee internationale medewerkers aan
Eén is geen. Twee zorgt ervoor dat je een basis legt voor een internationale werkomgeving. Waarom? Omdat junior medewerkers zich makkelijker aanpassen als ze niet de enige buitenlander zijn. Bovendien vergroot een meertalige werkomgeving je slagkracht in internationale markten. Denk aan klantenservice, marketing en zelfs salesgesprekken.
Hieronder zie je hoeveel internationals in het noorden van Nederland er zijn. (Bron: Make it in the North)
Ook AIESEC Noord-Nederland ziet kansen in internationalisering
AIESEC, ’s werelds grootste jongerenorganisatie en actief in meer dan 100 landen, is het eens met Van Ginneken. In Nederland bestaat deze organisatie sinds 1956 en zijn zij actief in acht studentensteden, waaronder Groningen. Vanuit daar verbinden ze jong, internationaal georiënteerd talent aan organisaties die willen groeien op het gebied van internationalisatie. Zij helpen organisaties met het vinden van de juiste kandidaat tot het soepel laten landen van internationaal talent. Tijn van Schalkwijk, Externe Relaties bij AIESEC Noord-Nederland licht toe: ”Internationalisering is een kans voor Noord-Nederland om zich verder te ontwikkelen. Ons primaire doel is om internationaal talent en lokale bedrijven te verbinden, omdat we geloven dat groei komt door uitwisselingen in cultuur en ervaringen."
4. Word een IND-referent
Wil je talent van buiten de EU aannemen? Dan moet je officieel IND-referent worden. Dit betekent dat je erkend wordt door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als een betrouwbare werkgever. Geen papieren rompslomp waar je superblij van wordt, maar het opent wél de deur naar gemotiveerde internationale professionals. En juist die kunnen jouw bedrijf laten groeien. Meer info over hoe je IND-referent wordt, vind je op de officiële website van de IND.
5. Werk samen met internationale partners
Zoek lokaal in het buitenland bedrijven waarmee je kunt samenwerken. ‘Boots on the ground’ noemen we dat. Denk verder dan Nederland en zoek naar strategische partners in het buitenland. Dit kan variëren van distributeurs en agentschappen tot samenwerkingen met buitenlandse bedrijven in jouw sector. Netwerken via platforms zoals LinkedIn, Founded.in en internationale beurzen en handelsmissies kunnen je hierbij helpen.
Klaar om de stap te zetten?
Dan wordt het tijd om serieus werk te maken van internationalisering. Want als je wacht, wacht iemand anders niet. En die pakt jouw markt.
Over Alex van Ginneken
Alex van Ginneken is een ervaren ondernemer, investeerder en business coach met meer dan
20 jaar ervaring in de digitale sector. Tijdens zijn studie ICT en marketing/communicatie begon hij op 20-jarige leeftijd met ondernemen en richtte sindsdien zes bedrijven op, waarvan hij er vier succesvol heeft verkocht. Als online business coach helpt Alex ondernemers bij het opschalen van hun bedrijven door middel van geavanceerde ICT-, marketing- en sales strategieën.
Daarnaast is hij een fervent sporter; in 2019 voltooide hij de Marathon des Sables, een 230 kilometer lange ultramarathon door de Sahara. In december 2024 liep hij de Antarctica Ice Marathon, waarbij hij zijn voorbereidingen en ervaringen deelde in de podcastserie 'Reis naar Antarctica'.
Alex deelt zijn expertise regelmatig via podcasts en publicaties, en is auteur van het e-Book 'Ondernemen met AI'.